3e dag cursus Wijnbouw

Home » 3e dag cursus Wijnbouw

Op 1 juli 2017 hadden we de derde dag van de Zomercursus. De inleidingen en de praktijklessen in de wijngaard werden verzorgd door Joeri Röttger respectievelijk Johan Rippen. De cursus vond plaats op wijngaard Hof van Baarle van Mark van de Rakt.
Enkele impressies bij wijze van verslag:

Joeri 1: Ge smijt uw refractormeter maar weg; een Oechsle- of Brixmeting zegt niks over het goede tijdstip van oogsten. Ge oogst uwe witte druiven bij een zuurgehalte van 11 gram/liter en blauwe druiven bij 9 gram/liter. Suiker komt gewoon uit een zak. Zo wordt dat over de hele wereld gedaan. Tenslotte kunt ge met fijnontzuring per kwartgrammetje achteraf de smaak bijregelen.

Joeri 2: Als u een beginner bent, begin dan niet met witte druiven en het maken van witte wijn. Witte wijn maken is zeer veel moeilijker dan rode wijn maken. Ieder kind kan rode wijn maken, maar witte wijn vereist vakmanschap en adequate koeling. De most en de wijn mogen immers nooit boven de 14oC komen.

Johan 1: Een kale zwartstrook heeft niet direct mijn voorkeur. Op kleigrond prefereer ik snippers van het eigen snoeihout op de zwartstrook. Op zandgrond kan er eerst een laag betrouwbare compost gestrooid worden en daarna de houtsnippers.

Johan 2: Kaliumfosfiet kan je desgewenst gebruiken als preventief middel tegen valse meeldauw. Zelf doe ik het nooit. De juiste dosering ervan is echter heel belangrijk; het fosfiet moet immers niet de wortelschimmels – mycorrhiza’s – gaan bestrijden. Dus niet ‘voor de zekerheid’ de dosering effe lekker ruim nemen. Ik geef de voorkeur aan compostthee als algemeen plantversterkend middel.

…en in de pauze proefden we ondermeer een Cabernet Cantor uit Freiburg.

Berichtje: PS

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00