Twee mutaties bepalen wijnsmaak

Home » Twee mutaties bepalen wijnsmaak
De verwoesting van de Europese wijngaarden door twee Amerikaanse plantenziekten (meeldauw en fylloxera) in de tweede helft van de negentiende eeuw, vormde de aanleiding tot grootschalig onderzoek om dit in de toekomst te voorkomen.

Eén van de uitkomsten van dit onderzoek was het enten van Europese soorten op een Amerikaanse onderstam. Hiermee wordt aantasting door fylloxera voorkomen.

Daarnaast werden Amerikaanse druivenrassen ingekruist in Europese wijnstokken in een poging om resistente rassen te verkrijgen. Dit onderzoek resulteerde in de hybride, meeldauw tolerante, rassen die tegenwoordig veelvuldig in Nederland worden aangeplant. Een nadeel van deze kruising, die bij sommige rassen optreed, is dat de wijnen soms een beetje een mufzure smaak hebben. Wijnen gemaakt van de Marechal Foch, indien niet op de juiste wijze gevinificeerd, zijn hiervan een voorbeeld.

Duitse onderzoekers hebben nu de genveranderingen gevonden die deze smaak bepalen. Die hangt samen met twee mutaties in hetzelfde gen. De hoop is dat deze kennis resulteerd in nieuwe kruisingen met zowel een goede resistentie als een smaak die overeenkomt met die van de Europese druivensoorten.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00