No 55, September 2018

Home » Nieuwsbrieven » No 55, September 2018

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn: September 2018

Beste  wijnboeren,

De afgelopen weken kwam het dan eindelijk tot neerslag, maar de droogte is er nog niet mee verdreven. Wat ik ervan mee krijg is dat de druiven er wel bij varen omdat de schimmeldruk de afgelopen weken niet bijzonder hoog was. Afhankelijk van de leeftijd van de druiven, de ligging van het perceel en de mogelijkheden van bevloeiing hebben de planten last gehad van droogtestress. 

Bij de meesten is het echter zo dat de druiven er mooi bij hangen, al zijn ze wellicht klein. Het is wel lastig een oogstmoment te kiezen: Vaak zijn de suikers hoog, de zuren laag, maar de druiven zijn nog niet fenolisch rijp. Bij met  name Cabernet Cortis en Cabernet Blanc kun je met het kauwen op de schil proeven of de groene paprika-tonen al behoorlijk zijn afgebouwd. Zo niet: laat maar hangen.

 Wespen zijn nog talrijk aanwezig en er zijn signalen dat de Suzukivlieg de laatste weken in opmars is. Blijven monitoren dus. 

 

Wijngaard

 

Loofwandbeheer

De scheuten zullen steeds langzamer gaan groeien, maar hou de zaak lekker luchtig om de schimmeldruk te beperken. Inspecteer ook de trossen op beschadigde en ingedroogde bessen en probeer deze te verwijderen en af te voeren. Beschadigde bessen zijn een bron van botrytis en het indrogen van bessen wordt onder andere veroorzaakt door zwartrot en valse meeldauw. Deze bessen hebben een erg negatieve invloed op de smaak van de wijn. Ook de bessen die zijn ingedroogd door zonnebrand moeten verwijderd worden. 

 

Verzorging jonge aanplant

Als de jonge planten wel lekker doorgroeien kunnen we deze aftoppen op 1,5 m, dan wordt de stam dikker en het verhouten gaat beter. Voor de jonge aanplant gelden geen wachttijden met bespuitingen, dus probeer die schimmelvrij te houden. Als jonge aanplant tussen de oudere stokken staat moet je uiteraard wel uitkijken met drift van de spuitvloeistof. 

 

Bespuitingen

Houdt rekening met de wachttijden van bepuitingsmiddelen voor de oogst! Zwavel 56 dagen, Switch 21 dagen (35 in Duitsland), Teldor 21 dagen, Kaliumbicarbonaat 1 dag. 

De trossen zijn nu ongevoelig voor echte en valse meeldauw. Zorg voor voldoende zonnepanelen (blaadjes) om de druiven af te laten rijpen. Als de loofwand er verder redelijk gezond uitziet, moet de focus nu liggen op het voorkomen van botrytis.

 

Bodem

Er is weinig meer te doen dan de ondergroei kort te houden (houdt de Suzukivlieg niet van).

 

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn:

September (Indicatie WBLL Index 830-968)

Bessen rijp

Zijscheut ontwikkeling afgesloten

 

 

Bladval begint

 

 

Bodem

Activiteiten Reden
GEEN stikstofbemestingen meer toepassen (dus ook klavermengsels niet meer mulchen).  Bevorderd groei, ook van schimmels. Slechtere verhouting, waardoor hogere vorstgevoeligheid
Gras maaien of als er een Misschung ingezaaid is, deze pletten met een rol. Wind moet onder de stokken kunnen waaien om de druiven te drogen na regen of dauw.  

 

Loofwandbeheer

Activiteiten Opmerkingen

Wespenvallen plaatsen of kruidnagels

Wespen zijn klaar met het werk in hun nesten en eten nu buitenshuis. Met name Solaris en Rondo zijn regelmatig slachtoffer

Loofwand luchtig proberen te houden

Zeer belangrijk tegen schimmelvorming

 

Bespuiting

Dosering per 10 liter water Reden

100 gr kaliumbicarbonaat +15 ml Cloak 

Tegen echte meeldauw en botrytis. Kan bladverbranding veroorzaken: niet mengen met andere producten en eerst proberen op een klein stuk. Vitisan werkt ook curatief tegen echte meeldauw. Gebruiken onder 23 graden

 

 

Wijnmakerij

De druiven hebben algemeen droogte-stress gehad, hetgeen betekent dat ze het afrijpingsproces afraffelen, desnoods ten koste van alles. Stress betekent ook dat ze bevattelijker worden voor ziekten en schimmels. Denk er aan, dat de meeste druivenrassen in onze contreien nou niet bepaald zijn gekweekt voor hete en droge zomers; integendeel.

Als er niet is bevloeid hebben de druiven in bepaalde gevallen (zandgronden) wellicht het punt bereikt dat herstel niet meer mogelijk is. De laatste energie gaat dan in de rijping van de druiven zitten en het hoeft geen betoog dat dit de kwaliteit van de stok niet ten goede komt. Bovendien zullen de druiven klein zijn, hoog in suiker en dus bevattelijk voor barsten na hevige regen. Bevloeien van de bodem (vooral niet de bladeren natmaken ivm valse meeldauw en Botrytis) om de andere dag is sowieso noodzakelijk geweest; de suikerconcentratie moet omlaag om te voorkomen dat er in de meest gelukkige situaties teveel alcohol zal worden gevormd en in ongunstige situaties na hevige regen te snel en teveel water wordt opgenomen. Waar kunnen we aan zien dat er voldoende wordt bevloeid? Aan het onkruid. Dat wortelt dieper dan gras en als het onkruid welig tiert, is dat een aanwijzing dat er voldoende water iets dieper in de grond aanwezig is.

Het suikergehalte is een bekende valkuil: het gaat niet (alleen) om de suiker; de druiven moeten ook rijp zijn. We moeten ons dus houden aan de normale controle: zijn de pitten donker? Is er geen sprake meer van een gel waaraan de pitten nog vastzitten of wel nog? Zijn de steeltjes aan het verhouten? 3 x JA betekent oogsten. Oogsten echt alleen als de druiven fysiologisch rijp zijn. De aroma’s ontstaan bovendien meest in de laatste 2 weken voor de optimale rijpheid.

Het zuurgehalte moet nauwkeurig in de gaten worden gehouden – veel appelzuur zal er niet aanwezig zijn, dus geen malolactische omzetting nodig als zuurcorrectie; wel aan te bevelen omwille van de stabiliserende functie en de aromatische verbetering. Vergeet vooral niet om hout te gebruiken bij de rijping.

Zonodig aanzuren, vooral bij witte wijn. Zeer belangrijk: de werking van sulfiet hangt af van de pH. Bij zeer weinig zuur is de pH vaak erg hoog. Dan werkt een normale sulfiethoeveelheid niet en treden foute aroma’s op. Niet de hoeveelheid sulfiet aanpassen, maar het zuur en daardoor ook de pH. Gebruik Chips Structuur L.

De extreme droogte en hitte leidt tot een groot gebrek aan beschikbare en verwerkbare stikstof in de druiven. Er zal een probleem ontstaan door gebrek aan gistvoeding indien er te weinig wordt toegediend; advies is 4 gram Uvavital/10 liter en daarna tot 10 gram DAP/10 liter gedurende de eerste zes dagen. Let goed op of er geen H2S ontstaat als gevolg van te weinig gistvoeding. Direct ingrijpen door DAP toe te voegen; enkele grammen per 10 liter. Ook direct aansluitend aan de gisting goed opletten. Böcksweg kan dan zeer goed helpen.

Het is raadzaam om de toe te dienen hoeveelheid gist te verdubbelen; zo snel mogelijk de maximale hoeveelheid gistcellen om te verzekeren dat de gisting vlot verloopt en tot een goed einde komt.

Bij de witte wijn is inzet van het nieuwe middel “Pure-lees Longevity”, dat eigenlijk pas voor volgend jaar op het leveringsprogramma zou komen maar nu al verkrijgbaar is, zeer aan te bevelen.
Zo koud mogelijk vergisten.

In het leveringsprogramma gist zal in 2019 worden opgenomen:
Lalvin Ionys WF YSEO: hogere glycerinevorming; minder alcoholvorming; meer mondgevoel en frisheid.

Pure-Lees Longevity
Vermindering van het oxidatierisico bij witte wijn met grote zuurstofbinding; beschermt kleur en aroma; verlangzaamt de veroudering; bij elke hevelbeurt naar behoefte 2 – 4 gram/10 liter in het nieuwe vat en daarop overhevelen. De wijn blijft veel langer op zijn hoogtepunt.

Veel succes met de oogst ! 

Reacties mogen naar:

wijnbouw: wijnbouw@wijnbouwersderlagelanden.nl of 

wijnmakerij: vinificatie@wijnbouwersderlagelanden.nl

 

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00