No 58, Maart 2019

Home » Nieuwsbrieven » No 58, Maart 2019

 

Maandelijkse WBLL Nieuwsbrief: Werken aan wijn – Maart 2019

 

 

Beste Wijnboeren,

Na een paar maanden winterrust hier dan weer de eerste Werken aan Wijn van 2019. Februari was erg warm en hier en daar begint de sapstroom van de druiven weer op gang te komen. Laten we hopen dat maart niet al te grote verrassingen in petto heeft (erg hoge of erg lage temperaturen). Laat snoeien is aan te bevelen omdat de plant dan over het algemeen later uitloopt. Zelf ben ik al klaar, maar met grotere oppervlakken is dit werk erg moeilijk te timen.  

 

Wijngaard

De werkzaamheden in de wijngaard: We kunnen nu nog rotte palen vervangen, draden verplaatsen en meer van die werkzaamheden aan het geleidingssysteem. Als de druiven uit gaan lopen, beschadigen de nieuwe uitlopers relatief snel en is het veel lastiger om dergelijke dingen te doen. 

 

Loofwandbeheer

We kunnen zachtjesaan beginnen met snoeien. De oude horizontale aflegger wordt afgeknipt (in geval van guoyt snoei) en de oude loofwand wordt weggehaald, op 2-4 scheuten na, die direct groeien uit de kop. Als je nog kan wachten met uitbuigen, doe dat dan, want hoe later hoe beter. Uiteraard moet het uitbuigen wel gedaan zijn voordat de stokken uitlopen. Onder aan de nieuwsbrief staan een aantal links naar manieren van correct snoeien. Er zijn overigens een aantal wijnboeren aan het overstappen van guyot snoei naar cordon snoei omdat deze laatste snoei een aantal voordelen zou moeten bieden (minder werk, minder kans op niet uitlopende ogen in het midden van de aflegger, betere druiven). We houden u op de hoogte in hoeverre deze ontwikkelingen succesvol zijn.  

Het oude hout moet worden afgevoerd uit de wijngaard. Versnipperen en composteren is het beste, verbranden kan ook. Het hout is een bron van onaangename schimmels.

Een ander aspect aangaande hygiëne in de wijngaard is ontsmetting van de snoeischaar. Een aantal leden hebben Esca-achtige verschijnselen in de wijngaard en de snoeischaar besmet de naastgelegen plant.  Het beste is om met 2 scharen te werken en bij elke plant te wisselen van schaar. De schaar die niet gebruikt wordt zet je dan in een potje met spirtitus of alcohol. 

 

Verzorging jonge aanplant/Kopvorming

De vorig jaar aangeplante stokken snoeien we nog even niet. De planten die het jaar ervoor zijn aangeplant zouden nu 2 of 3 scheuten moeten hebben. Het beste is om die de eerste jaren op enkel guyot uit te buigen om een mooie kop te vormen. Stokken die (te) jong op dubbel guyot worden worden gesnoeid, maken vaak niet een mooie kop, maar krijgen een hertengewei. Zie ook de link naar het artikel van Jet Wester over kopvorming.   

  

Bespuitingen

Na de snoei een bespuiting met 50 tot 100 gram zwavel per 10 liter, eventueel met 20 gram waterglas, als er vorig jaar veel aantasting was van echte meeldauw of zwarttrot. Als er veel mijten in het blad zaten, helpt een bespuiting met minerale olie. Als er vorig jaar geen echte meeldauw, zwartrot of mijten waren slaan we deze bespuiting over.

Bij elke bespuiting is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen de spuitnevel. Draag in ieder geval een mondkapje en veiligheidsbril. Vernevelde waterglas is zeer schadelijk voor longen en ogen. Verder is het raadzaam om direct na gebruik het spuittoestel schoon te maken met lauwwarm water om verstopping van de doppen te voorkomen. 

  

Voorbereidingen late nachtvorst

Wijnstokken kunnen op zich goed tegen vorst, maar de bescherming wordt afgebouwd op het moment dat de nieuwe scheuten uitkomen. De verse groene scheuten zijn erg kwetsbaar en kunnen geen vorst verdragen. Als de wijngaard in een gebied ligt waar regelmatig late nachtvorst voorkomt is het verstandig om een aantal maatregelen te treffen om klaar te staan als er koude nachten voorspeld worden.

Frostect, Tri-kelp en ook Oenosan claimen een bescherming tegen enkele graden vorst. Vuurpotten helpen ook. Ik heb zelf slechte ervaring met afdekken met vliesdoek: de stokken die ik had afgedekt waren bevroren, degenen ernaast zonder doek niet. Zeker de ogen waar het doek tegenaan gelegen had waren bevroren. Verder is het goed om de zwartstrook weer onkruidvrij te maken, en eventueel om te spitten. De grond moet weer vast zijn tegen de tijd dat dit gaat spelen.  

Bodem

Activiteiten Reden
Zwartstrook schoffelen,eventueel omdubben/spitten.
grasmat tussen de rijen zo kort mogelijk houden.
Onkruid is deze winter gewoon doorgegroeid. Bij eventuele nachtvorst in April of Mei, als de knoppen zijn uitgelopen, moet zwartstrook weer zwart en gesloten zijn.
Onderhoudsbemesting (compost, mineralen) Compenseren verbruik. Compost verbetert de grond en het bodemleven enorm. 

 

Loofwandbeheer

Activiteiten Opmerkingen
Tot half maart oude guyot bogen afsnoeien en oude ranken verwijderen. De 2 of 3 vervangingsscheuten ongesnoeid rechtop laten staan.

Indien vervangscheuten gaan uitlopen moet je uitbuigen in enkele of dubbele guyot (strekker) om schade te voorkomen.

De 2-jarige planten laten we voorlopig ongemoeid en aangeaard.

Snoei half maart

  • Guyot: in enkel of dubbel guyot vorm buigen.Daarna de reserve-twijg terugsnoeien op 2 ogen
  • Cordon: terugsnoeien op 1 oog
De takken breken minder snel als de sapstroom op gang is gekomen (zwellen knoppen) en vochtig of zonnig weer. Kies gezonde scheuten, liefst potlooddik, rest snoei je weg. Buigen en vlak aanbinden op onderste draad. De hooggeplaatste scheut(en) buig je uit, de laaggeplaatste scheut snoei je terug (wil je niet elk jaar centimeters “groeien”).

 

Bespuiting

Dosering per 10 L water Reden
100 ml minerale olie (uiterlijk half maart) Alleen indien vorig jaar veel last van mijten
50 – 100 gram zwavel samen met 20 gram waterglas Grote dosis ALLEEN bij gesloten knoppen, als knoppen geopend zijn dosis zwavel reduceren tot max 50 gram. Spuiten op hout, tegen overwinterende sporen echte meeldouw (Oïdium), mijten en zwartrot

 

Links met uitgebreide informatie relevant voor deze maand:

 

Reacties mogen naar: wijnbouw@wijnbouwersderlagelanden.nl 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00