No 59, April 2019

Home » Nieuwsbrieven » No 59, April 2019

 

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werk in de wijngaard: April 2019

Beste wijnboeren,

Maart was nat en zacht. Dat betekend dat de knoppen al aan het zwellen zijn en de 45 jaar oude druif bij mij in de tuin tegen de zuidmuur is vandaag uitgelopen. In de Meursault zijn vorige week ook de druiven uitgelopen, dus het is niet alleen hier warm geweest. De zwellende knoppen en uitgelopen scheuten zijn erg kwetsbaar voor nachtvorst, waardoor de komende tijd waakzaamheid geboden is aangaande het weer. Volgens het 30 dagen model van Weerplaza neigen de temperaturen naar bovengemiddeld tot het eind van de maand, maar dat zijn maar modellen. 

 

Wijngaard

Het wordt nu wel tijd om groot winteronderhoud (denk aan palen en/of draden vervangen) af te hebben want de uitlopende knoppen worden erg kwetsbaar. Elke beschadigde knop betekend een scheut en dus 2 trossen minder.

Degenen die laat aanbinden (guyot snoei) moeten ook een beetje gaan plannen want de aanbindwerkzaamheden kunnen ook de knoppen beschadigen. 

 

Wespen

Er zijn een aantal wijnboeren die in het voorjaar de koninginnen proberen weg te vangen omdat iedere koningin een nest betekend van zo’n 400 tot 500 wespen. Zelf heb ik nog niet veel wespen gevangen, maar elders kan dat anders zijn.

 

Uitlevering nieuwe planten

Voor degenen die in de loop van deze maand al nieuwe planten aangeleverd krijgen is het een goed idee om te wachten met planten, het liefst tot na 10 mei, omdat er dan geen risico meer op vorst is. Meestal worden de planten per bussel van 25 aangeleverd. De bussels moeten zo koel mogelijk (wel vorstvrij !) weggezet worden in een emmer met water. Het water MOET elke 2 dagen ververst worden om rotten van de wortels te voorkomen. Spoel de wortels ook af als je het water ververst.

Het is mogelijk dat je niet kunt of wilt wachten met het planten. Onder deze nieuwsbrief staat een link naar een goed artikel van Jet Wester over het correct planten van wijnstokken. 

Jonge aanplant (van vorig jaar)

Heb je vorig jaar planten gezet? Hou die dan nog aangeaard en wacht nog even met snoeien tot eind april. Als je later snoeit, loopt de plant ook later uit. Waarschijnlijk gaat die wel bloeden, maar daar kan hij tegen.

Als het goed is heb je 1 scheut (maximaal 2) opgekweekt. Dit wordt de stam, maar alleen als hij dik genoeg is (minimaal 1 potlood dik), anders is het beter om een nieuwe op te kweken. Het is nu erg belangrijk om een goede kop te vormen (zie ook de link met uitgebreide informatie hieronder). Knip de scheut een aantal cm boven het eerste oog BOVEN de draad af. Uit dit oog groeit de aflegger voor volgend jaar. Het oog eronder wordt uiteindelijk de kop (op ongeveer 10 cm onder de draad). Als de scheut onderontwikkeld is, is het beter om opnieuw te beginnen en de scheut terug te snoeien op 2 ogen. Mocht er tegen eind april nog vorst verwacht worden en je hebt teruggesnoeid op 2 ogen, dan kun je ‘s nachts een omgekeerde bloempot over de plant zetten ter bescherming. Haal deze overdag weer weg, want dan werkt die als een broeikas!

Plantenkokers

In het voorjaar, bij weinig wind en nachtvorst ‘valt’ de koude lucht in de plantenkokers en kan tot schade leiden. Vervang de kokers door hazennetten (alleen als je geen herbiciden gebruikt); Een ander voordeel is dat de wortelgroei zonder kokers ook beter gestimuleerd wordt. De koker kan ook tijdelijk hoger geplaatst worden. 

 

Samenaankoop bladmeststoffen

De handleidingen van de bladmeststoffen en plantversterkers staan op het ledengedeelte van de website onder "druiventeelt" en zijn weer geactualiseerd. Lees deze goed voor gebruik; Er staan waarschuwingen in over het combineren van producten (sommige zaken combineren slecht) en bijvoorbeeld Frostect werkt alleen als het geactiveerd wordt en er chloorvrij water gebruikt wordt. Meer zinnig advies op de website.  

 

Ervaringen met bespuitingen

Diverse wijnboeren gebruiken in de handspuit spuitdoppen met de aangeraden gele spleetdoppen met een spuithoek van 110 graden en een opening van 0,2 mm. Met de afgelopen winterbespuiting (zwavel en waterglas) waren ze eerder klaar en hadden ze minder spuitmiddel nodig. Het scheelde in beide gevallen de helft. Dat is toch zeker de moeite waard.

Regelgeving

Kalium- of magnesiumfosfiet wordt vanaf 2019 niet meer gezien als mestsstof, maar als een gewasbeschermingsmiddel. Dit betekend dat het volgend jaar waarschijnlijk lastig te verkrijgen gaat zijn. Jammer want het is een effectief middel tegen valse meeldauw en relatief zacht voor de omgeving en de wijnboer.

Ook is sinds vorig jaar het gebruik van zwavel officieel behoorlijk gelimiteerd.  Er zijn 2 merken zwavel die een toelating hebben en dus ingezet mogen worden: Kumulus S (maart-mei) en mag maar 2 keer gebruikt worden. Verder is er Pol-Sul 800 (Mei-Aug) en mag 8 keer ingezet worden. 

 

 

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werk in de wijngaard:

April (Indicatie Huglin Index 0-52)

Zwellen

Eerste groen

Uitbraak bladeren

2 Bladeren

 

Bodem

Activiteiten Reden
Brandnetels en akkerwinde verwijderen uit de wijngaard Beide soorten zijn waardplant voor de glasvleugelcicade en kunnen besmet zijn met pytoplasmen, die weer de veroorzakers zijn van met name Bois Noir/Schwarzholzkrankheit. Deze ziekte is erg schadelijk voor de druif.
Zwartstrook gesloten houden, gras tussen de rijen zo kort mogelijk houden Om de effecten van nachtvorst te beperken. Het kan nog steeds vriezen ‘s nachts !
Oud snoeihout verwijderen Sporen van echte meeldauw overwinteren op hout.
Onderhoudsbemesting (compost, Mineralen) Compenseren verbruik.

 

Loofwandbeheer

Activiteiten Opmerkingen
Snoeien en vlak aanbinden zo snel mogelijk afmaken De zwellende/uitlopende knoppen zij erg kwetsbaar tijdens het aanbinden.
Plantkokers vervangen door hazennetten Koude lucht kan in de kokers blijven hangen en zorgen voor schade door nachtvorst.
Indien gewerkt wordt met dubbele draden, boven de onderste draad, deze wijd "open" zetten, of onder de onderste draad ophangen. Uitlopende scheuten zijn later moeilijk tussen de dubbele draden te krijgen.
Plaats een wespenval, zeker als je Solaris of Rondo hebt staan. Wespen-koninginnen , die in het vroege voorjaar gevangen worden kunnen geen nest maken. Elke gevangen koningin scheelt ongeveer 400 wespen in augustus. Van maart t/m mei kun je koninginnen vangen. Eventueel kun je de speciale lokstof van VOSCA Wasp-Go gebruiken (verkrijgbaar bij Vos te Sprang Capelle).
Jonge aanplant (vorig jaar geplant) snoeien op eerste oog boven de onderste draad

Begin van de kopvorming. Als de scheut/aankomende stam dunner is dan een potlood, dan terugsnoeien op 2 ogen boven de ent.

 

Links met uitgebreide informatie, relevant voor deze maand:

Reacties mogen naar: wijnbouw@wijnbouwersderlagelanden.nl  (Wijnbouw) 

 

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00