No 60, Mei 2019

Home » Nieuwsbrieven » No 60, Mei 2019

 

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn: Mei 2019

 

Hallo wijnboeren,

April was weer wat te warm ten opzichte van het gemiddelde èn het was de 13de maand achtereenvolgens waarvoor dat gold. De druiven liepen dus ook weer wat vroeger dan normaal uit en met pasen ging het natuurlijk heel snel. Gelukkig is het nu wat koeler en groeit het niet allemaal tegen de klippen op, zodat we de tijd hebben om het loofwand een beetje bij te houden. 

Aankomend weekend wordt het wel erg fris, laten we hopen dat de nachtvorst weg blijft. 

Verder wil ik graag melden dat er op 11 en 12 mei op Kasteel Vaeshartelt het Toff evenement georganiseerd wordt waarbij Stan Beurskens van wijngaard St Martinus (toch één van de bekendste Nederlandse wijnboeren) een masterclass wijnmaken en een masterclass wijngaardbeheer voor zijn rekening neemt. Jeannette van der Steen van Chateau Bon Baron (toch één van de bekendste Belgische wijnboerinnen) geeft een masterclass regionale wijn. Uiteraard zijn hun wijnen en de wijnen van anderen er ook te proeven. Zie ook de volgende link:

 

Wijngaard

Nieuwe planten.

Een aantal zaken zijn belangrijk bij het aanplanten.

– Zet de planten 24-36 uur direct voor het planten in het water, zodat ze zich goed volzuigen
– Knip de wortels af op ongeveer 10 cm
– Graaf een plantgat, breder dan 20 cm (de wortels als ze breed uit staan
– Gebruik GEEN mest of potaarde in het plantgat, de wortels kunnen hier niet tegen
– Bodem van het plantgat vullen met rulle grond, dan de plant erin
– De wortels mogen niet omhoog steken aan de zijkant van het plantgat. Afknippen mag tot ongeveer 10 cm (bevorderd ook de wortelgroei).
– Zorg ervoor dat de ent (de bovenste dikke knobbel) net ongeveer 5 cm boven de grond uitkomt
– plantgat opvullen, voorzichtig aandrukken en water geven om de lucht te verdrijven bij de wortels

Laat de planten niet naast het plantgat in de wind liggen om even een kop koffie te doen. De wortels drogen zeer snel uit als de wind erlangs waait…

Als het nodig is om de planten een tijd te bewaren, doe dat dan op de volgende manier:

Meestal worden de planten per bussel van 25 aangeleverd. De bussels moeten zo koel mogelijk (wel vorstvrij !) weggezet worden in een emmer met water. Het water MOET elke 2 dagen ververst worden om rotten van de wortels te voorkomen. Spoel de wortels ook af als je het water ververst. 

Het is ook mogelijk om de bussels in te graven (alleen de wortels !) op een koele plek in de tuin en ze regelmatig water te geven. Als ze gaan uitlopen wordt het echt wel tijd om ze te planten op de definitieve plek.

 

Bespuitingen

Hoe zat het ook alweer met de hoeveelheden spuitmiddel en de oppervlakte. Wij geven in principe de hoeveelheid spuitmiddel op per 10 liter totale vloeistof, zodat je de goede verhouding hebt en niet de hoeveelheid per vierkante meter wijngaard. Dit komt omdat de meeste stoffen die we spuiten bladmeststoffen zijn en de hoeveelheid die je nodig hebt is afhankelijk van de hoogte van het loofwand (en de type spuit). In het vroege voorjaar, zoals nu, is er minder loofwand, dus minder spuitvloeistof nodig. Een richtlijn is de volgende: In het voorjaar is 2 – 4 liter vloeistof nodig per 100 m2 wijngaard (grofweg 40 tot 50 stokken), in juli, met een volle loofwand is 8 liter nodig voor 100 m2. Met een goede dop (geel 8002) en druk (3 bar) ben je nog zuiniger 

De aangegeven hoeveelheden in de tabel hieronder zijn altijd per 10 liter spuitvloeistof. Als je een spuit hebt met 5 liter inhoud, dan moeten de hoeveelheden door de helft. Verder moet er gespoten worden bij niet te warm weer (liefst onder de 23 graden) in verband met risico op verbranding. Moet je toch spuiten bij hogere temperaturen: spuit nooit in de volle zon, maar ‘s ochtends tot 3 uur ná zonsopkomst en ‘s avonds vanaf 3 uur vóór zonsondergang.  Wees voorzichtig met combinaties en probeer die eerst uit op een klein stukje. Tijdens de bloei wordt er NIET gespoten, omdat dit misbloei veroorzaakt.  

In de tabel staan middelen die kunnen gebruikt worden en tegen wat, maar elke wijnboer zal zelf de keuze moeten maken wat hij of zij gebruikt en of het in overeenstemming is met de filosofie van de manier van wijnmaken. Sommige middelen zijn erkend biologisch en sommige middelen zijn van biologische oorsprong, maar niet erkend in de biologische wijnbouw, sommige middelen zijn gewoon niet biologisch. Je hoeft niet alles te gebruiken, we proberen alleen een handvat te geven bij bepaalde problemen. Terugkoppeling met jullie ervaringen horen we natuurlijk ook graag.

DENK OOK AAN JE EIGEN VEILIGHEID. Een masker met een A2P2 filter (een mondkapje is onvoldoende) en een veiligheidsbril zijn echt de minimale persoonlijke beschermingsmiddelen. Op de website staan alle beschrijvingen van de meststoffen en hulpmiddelen die we via onze samenaankoop hebben verdeeld. Ze staan, na de inlog op het ledengedeelte, bij wijnbouw. Lees die opmerkingen ook, want er staat relevante informatie in.  

 

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn:

Mei (Indicatie Huglin Index 52-165)

Bloemtrosjes, 4-6 bladeren

Bloemtrossen vergroten

Losse bloemen worden zichtbaar

 

 

Bodem

Activiteiten Reden
Eind april:Entec perfect 50 tot 100 gr per stok Strooien en netjes verdelen in de rij. Aanvullen verbruik wijngaard in volle productie. 
Rond 15 Mei patentkali strooien: 3kg/100 vierkante meter Aanvullen van het verbruik van de wijngaard in volle productie. Effectief vul je Kalium, Magnesium en Zwavel aan. Rond 1 juli volgt de 2de gift. O.a. te koop bij Vos en Brinkman
Akkerwinde en brandnetels verwijderen Dit kan tot half mei. Als de brandnetels/akkerwinde nadien verwijderd wordt, zijn de cicaden groot genoeg om een sappig alternatief voor de eigen waardplant te vinden => bv druivenplanten…
Zwartstrook zwart houden, gras tussen de rijen zo kort mogelijk houden Om de effecten van nachtvorst te beperken. Het kan nog steeds vriezen ‘s nachts.

 

Loofwandbeheer

Activiteiten Opmerkingen
Ergens in mei stammen poetsen De uitlopende ogen op de stam kunnen vrij makkelijk worden weggeveegd. Als je hier te lang mee wacht, moet je knippen. Bovendien stopt de plant nu energie in scheuten, die toch weg moeten.

Dubbele scheuten verwijderen

Vaak lopen de bijogen naast het hoofdoog ook uit. Dit zorgt voor een verdichting van het loofwand en dat zorgt weer voor extra schimmeldruk. Verwijder de slecht geplaatste scheuten (meestal uit de bijogen). N.B. als een oog niet is uitgelopen en ervoor of erachter zit een dubbele scheut, dan kun je deze later naar de plek van het niet uitgelopen oog leiden. Scheuten op de kop laten we nog even ongemoeid.   

 

Bespuiting

 

 

Dosering per 10 liter water Reden

50 gram zwavel + 15 ml Cloak + 20 ml waterglas. Spuiten op de voor en achterkant van de blaadjes.

Vanaf 3-5 de blad stadium: Tegen echte meeldauw en zwartrot.  

40 ml magnesiumfosfiet + 15 ml Cloak. In principe gebruik je koperfosfiet na een geconstateerde aantasting en na de bloei.

Tegen valse meeldauw. Vanaf 10 cm loofwand, 10 mm verwachte neerslag in een etmaal en 10 graden Celsius gemiddelde dagtemperatuur (10-10-10 stadium). In ieder geval voor de bloei. Bevat ook stikstof, magnesium, kalium en een aantal sporenelementen. Niet samen met waterglas.

30 ml Vino Komplett + 15 ml Cloak

 

Universele meststof (N,P,K. Spuiten vanaf 3de blad om de 2 of 3 weken. Niet tijdens bloei, nooit samen met waterglas. In Magnesiumfosfiet zitten ongeveer dezelfde sporenelementen.

30-40 ml Calcium-Shuttle (of Cal-Tech van voorraad 2017) + 15 ml Cloak Calcium meststof (maar ook stikstof, boor en kalium). Verhard de plant en calcium zorgt voor een betere opname van andere elementen. Calcium is zeer slecht mobiel in de plant (in tegenstelling tot bv N, P ,K, Mg en Mn). Spuiten vlak voor de bloei.
100 gr Bitterzout + 10 ml Fulvine + 15 ml Cloak Indien typische effecten van magnesiumgebrek geconstateerd worden (verkleuring blad). Vaak is dit wat later in het seizoen. 

 

 

Links met uitgebreide informatie, relevant voor deze maand:

 

 

Bij vragen en/of opmerkingen kun je een berichtje sturen naar:  wijnbouw@wijnbouwersderlagelanden.nl  

 



Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00