No 62, Juli 2019

Home » Nieuwsbrieven » No 62, Juli 2019

 

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn: Juli 2019

 

Beste  wijnboeren,

Weer hebben we een warme en wisselvallige maand achter de rug. Er waren plaatsen met erg veel regen en plaatsen zonder noemenswaardige neerslag. Met name de nachttemperaturen waren hoog waardoor het maandgemiddelde van juni een record gebroken heeft. Overigens was het de afgelopen nacht weer extreem koel met vorst aan de grond in het oosten.  

De planten groeien lekker door en hebben de bloei erop zitten. Sluiten van de tros is aan de orde en het is echt meeldauw weer. Met name de trossen zijn erg ontvankelijk op het moment.  

  

Loofwandbeheer

Bladdunning had idealiter al gedaan moeten zijn om de trossen veel licht en lucht te geven. Bladdunning tijdens de bloei zorgt voor wat misbloei, waardoor de trossen wat minder compact worden. Als je nu nog moet ontbladeren, doe dan maar 1 kant (de kant die ‘s morgens in de zon hangt) om verbranding van de druiven te voorkomen. De trossen krijgen dan wel wat licht en lucht en drogen sneller na een bui.

Verschillende wijnboeren hebben al een keer moeten toppen. Voorlopig groeien de toppen en de dieven nog wel even door. Het is wel handig om iedere keer een beetje hoger te toppen, dan de vorige keer zodat de groenreserve bovenin het loofwand blijft. 

Tja en dan gaan de druiven verkleuren en moeten we weer aan de kwaliteit van onze wijnen gaan denken: Oogstreductie als het nodig is. We halen gezonde druiven weg  om de rest mooi rijp en geconcentreerd te krijgen. In principe laten we de onderste 2 trossen per scheut staan. Met 10 ogen/scheuten, heb je dan 20 trossen. Een gemiddelde rijpe tros weegt 120 gram (afhankelijk van de soort), dus dan heb je ongeveer 2,4 kg per plant. Als je veel hagelschade hebt of miezerige trosjes door misbloei, ga je dit gewicht niet halen en kun je alles dus beter laten staan. Als je altijd grote weelderige trossen krijgt (bijv Dornfelder) moet er misschien wat meer af om de zaak goed rijp te krijgen. Als je kunt kiezen tussen trossen dichtbij de stam en verder ervandaan, laat dan degenen het dichtst bij de stam hangen, want die hebben het hoogste suikergehalte.

Troshalvering is ook een mogelijkheid om de oogst te reduceren. Als je dit overweegt, bedenk dan dat het klaar moet zijn voor het sluiten van de trossen en dus eerder moet dan de hierboven beschreven "vendange vert" of groene oogst. Als je groene bessen beschadigt bij het knippen, vallen ze van de tros af, en zijn dus geen bron voor botrytis. Bij soorten die last hebben van lamsteligheid (Cabernet Cortis, Dornfelder, Riesling) kun je de tros doormidden knippen (onderste punt eraf). Dit heeft ook tot voordeel dat het gedeelte van de tros dat het meeste bijdraagt aan de harde zuren verdwijnt voor de oogst. Bij compacte soorten (bijv Johanniter en Pinot Noir) kan het een optie zijn om de tros overlangs te halveren (van onder naar boven). Hierdoor wordt de tros losser en wordt het risico op botrytis beperkt. Als je door misbloei of andere redenen magere trossen hebt, is halveren uiteraard niet aan de orde.

De netten moeten net voor of tijdens de verkleuring van de druiven opgehangen worden. Als de bessen zijn ontdekt door de wespen en vogels voordat de netten hangen, helpen ze veel minder omdat de vogels manieren blijven bedenken om bij de druiven te komen.  

 

Verzorging jonge aanplant

De meeste jonge aanplant heeft op zandgrond onvoldoende water op dit moment en moet dus regelmatig bewaterd worden. Als de jonge planten lekker doorgroeien kunnen we deze aftoppen op 1,5 m, dan wordt de stam dikker en het verhouten gaat beter.

De planten die dit jaar zijn aangeplant mogen geen vruchten dragen. Het is beter als de plant eerst investeert in groen en wortels, dan pas mogen er druiven aan komen. Planten die dit jaar voor het eerst zijn uitgebogen (3de jaar na aanplant) mogen ongeveer 1/3 van de oogst produceren (grofweg 7 trossen), planten die voor de 2de keer zijn uitgebogen (4de jaar) mogen 2/3 produceren. Planten die 5 jaar en ouder zijn kunnnen de volledige oogst dragen. Als je deze aanwijzing negeert, kan het zijn dat je de plant te zwaar belast en dat die niet meer uitloopt volgend jaar…

  

Bespuitingen

De trossen zitten middenin het venster waarin ze gevoelig zijn voor voor valse en echte meeldauw. Een bespuiting met zwavel en/of vitisan is zeker aan te raden. Na de kleuromslag van de druiven kunnen de trossen niet meer aangetast worden. Het (nieuwe) blad blijft echter nog wel gevoelig. Mocht er nog valse meeldauw (olievlekken) ontstaan, dan is het zinvol om koperfosfiet of Aloë-Tech in te zetten. De olievlekken drogen dan, waardoor de schimmel zich minder snel kan verspreiden. Zet ook geen magnesiumfosfiet meer in in verband met de stikstof die daarin zit en dat dus de groei (ook van de trossen) bevordert, waardoor botrytis een probleem kan worden.  

Voor gebruik van zwavel geldt een wachttijd van 56 dagen in verband met böcksers en daaruit voortkomende onaangename aroma’s in de wijn. Hoeu hier dus rekening mee bij de vroege soorten. Mocht er toch nog echte meeldauw ontstaan dan kan met kaliumbicarbonaat (vitisan) erger worden voorkomen. Melk schijnt ook te werken: 50 ml per 10 ltr spuitvloeistof.

Let goed op de typische verkleuringen van het blad die magnesiumgebrek aanduiden. Met name jonge planten hebben hier last van. Begin tijdig met het spuiten met bitterzout (eventueel met fulvinezuur). Zeker dit jaar schijnt het risico op lamsteligheid wat groter te zijn. Preventief kan gespoten worden met bitterzout vlak voor het sluiten van de trossen. 

 

Suzukivlieg

Het droge, warme weer zit ons erg mee omdat dat ongunstige condities zijn voor de Suzukivlieg. Het is wel zo dat met name Dornfelder, Rondo, Pinotin en Regent erg aantrekkelijk zijn voor het beestje. Mocht je iets willen inzetten om de Suzukivlieg te ontmoedigen, dan kan een product dat orthokiezelzuur bevat helpen om de schil zo hard te maken dat de vlieg geen eieren meer kan of wil afzetten in de druif. 

Orthokiezelzuur is een plantopneembare vorm van silicium en zit onder meer in Siliforce en Silica Power. In de samenaankoop hebben we Photo-Finish aangeboden als een bron van silicium. Voor degenen die het aangeschaft hebben is dit een mooi moment om uit te proberen of het ook werkt tegen de suzukivlieg. Equisetum (heermoes) thee is ook een bron van orthokiezelzuur.

Calcium-Shuttle, een ander product uit onze samenaankoop verhoogt de pH van de plant, waardoor deze minder aantrekkelijk wordt voor insecten. 

Waterglas werkt niet (afdoende) tegen de suzukivlieg.

Fijnmazige netten helpen wel goed.

 

 

 

Maandelijkse WBLL nieuwsbrief Werken aan wijn:

Juli (Indicatie Huglin Index 351-594)

Bessen Erwtengroot

Begin Sluiting tros

Verkleuring bessen

 

 

Bodem

Activiteiten Reden
Gras maaien of als er een ‘Misschung’ ingezaaid is, deze pletten met een rol. Wind moet onder de stokken kunnen waaien om de druiven te drogen na regen of dauw.  

Loofwandbeheer

Activiteiten Opmerkingen
Na de vruchtzetting ontbladeren Haal 3 of 4 bladeren aan de voet van de scheuten weg om zo de troszone vrij te maken. Blad in meerdere dagen verwijderen. Bij voorkeur beginnen aan de west (schaduw) zijde. Wacht hier niet te lang mee !

Toppen van scheuten

Zo lang mogelijk wachten en dan de eerste keer aftoppen tussen de bovenste en één na bovenste draad. De tweede en eventueel derde keer aftoppen kan gewoon boven de bovenste draad.  

Voor trossluiting halveren van trossen 

Alleen indien nodig: Als de trossen compact, erg lang zijn of een groot verschil in rijpheid onder en boven verwacht wordt. Dient vooral om botrytis of lamsteligheid te vermijden.

Trosdunning net na kleuromslag

 Knip de 3de (en eventueel 4de) tros per scheut eraf geteld vanaf de onderste draad. Bij planten die het eerste jaar vrucht dragen, is het beter om maar 1 tros per scheut te laten staan om de plant niet te zwaar te belasten. 

 Netten ophangen  Voordat de bessen verkleuren. Tegen de vogels en wespen 

 

Bespuiting

 

Dosering per 10 liter water Reden

Alternatief voor zwavel:

100 gr Vitisan + 15 ml Cloak 

 

Tegen echte meeldauw. Vitisan (Kaliumbicarbonaat) kan bladverbranding veroorzaken: niet mengen met andere producten en eerst proberen op een klein stuk. Vitisan werkt ook curatief. Gebruiken onder 23 graden

25 ml koperfosfiet+ 15 ml Cloak

 

Tegen valse meeldauw. Niet samen met waterglas. Te gebruiken totdat de bessen erwtengrootte hebben

In principe gebruik je koperfosfiet na een geconstateerde aantasting en na de bloei.

30 ml Vino Komplett + 15 ml Cloak

 

Universele meststof (N,P,K. Spuiten om de 2 of 3 weken. Niet tijdens bloei, nooit samen met waterglas. In Magnesiumfosfiet zitten ongeveer dezelfde sporenelementen. Tot verkleuring van de bessen te gebruiken. Hierna niet meer vanwege botrytis gevaar

30-40 ml Calcium Shuttle + 15 ml Cloak Calcium meststof (maar becat ook ook stikstof, boor en kalium). Verhard de plant (denk aan Suzuki-vlieg) en calcium zorgt voor een betere opname van andere elementen. Calcium is zeer slecht mobiel in de plant en zal niet verplaatsen van oud naar nieuw blad (in tegenstelling tot bv N, P ,K, Mg en Mn). 
30-40 ml Photo Finish + 15 ml Cloak Silicium meststof. Verhard de plant (denk aan Suzuki-vlieg en botrytis). Silicium is ook zeer slecht mobiel in de plant. Elke 2 weken spuiten vanaf afgaande bloei.  

300 gram bitterzout  + 4 ml fulvinezuur

 

Indien typische effecten van magnesiumgebrek geconstateerd worden (verkleuring blad, lamsteligheid). Preventief te gebruiken vlak voor het sluiten van de trossen. 

20 – 40 Aloe tech+ 15 ml Cloak

 

Algemeen plantversterkend middel. Bevat veel salicylzuur dat het natuurlijk verdedigingssysteem van de plant activeert. Hogere dosering toepassen na aantasting van valse meeldauw.  

 10 gr Lalvigne Mature 

Ter verhoging van de phenolische rijpheid bij uw rode (maar ook witte) druiven  

 30 gr Lalvigne Aroma

Ter verhoging aroma-voorlopers in uw (speciaal witte) druiven maar kan ook goed bij rood gebruikt worden. Niet gebruiken bij Pinotin  

 

 

Links met uitgebreide informatie, relevant voor deze maand:

 

 

Bij vragen en/of opmerkingen kun je een berichtje sturen naar:  wijnbouw@wijnbouwersderlagelanden.nl  

 

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00