Verslag bijeenkomst 14 augustus 2010

Home » Nieuwsbrieven » Verslag bijeenkomst 14 augustus 2010


Excursie Brabantse wijnbouwers

Op zaterdag 14 augustus zijn we met een 30-tal wijnbouw(st)ers op bezoek geweest bij een drietal van onze collega’s in het oosten van “ons” gebied.

Het eerste bezoek was aan Hoeve Roozendael in Reuver (noord Limburg) van Henk Stiekema. Onder het genot van een kop koffie vertelde Henk enthousiast hoe hij en zijn vrouw een jaar of 10 geleden zijn neergestreken in dit prachtige noord-Limburgse land en hun woonboerderij met 4 ha. land hebben omgetoverd tot een Wijnhoeve/ Bed&Breakfast, met 2 ha. wijngaard, een parkachtige tuin en mogelijkheden voor uitbreiding van activiteiten.

Door de professionele aanpak, zowel in de wijngaard alsook bij de vinificatie, lukt het om met 1000 manuren per jaar zijn wijn met een keurig zelfgemaakt etiket in de fles te hebben.

De wijngaard ligt gunstig qua klimaat, bodem en hoogte (maasdal), en is een van de warmste van de Nederlandse wijngaarden.

Door de aanplant van verschillende rassen is er ook een goede oogstspreiding mogelijk. Bovendien worden ook per ras verschillende batches gemaakt met verschillende mostgistingstijden, zodat er naderhand volop gemengd kan worden om een optimaal resultaat te verkrijgen. Een voordeel hiervan is ook dat er geen enorme vaten en grote dure kelderapparatuur nodig is; de verwerking gebeurt dus betrekkelijk kleinschalig. Er zijn twee afzonderlijke ruimtes die elk op en aparte temperatuur gehouden kunnen worden om de vergisting zo goed mogelijk te kunnen sturen. Als het nodig is wordt er nog extra gekoeld met een waterspiraal rondom het vergistingsvat.

De wijngaard zag er goed en gezond uit; onderhoud van de loofwand gebeurt veel met de accu-heggeschaar. In het voorjaar worden er wespenvangers opgehangen om koninginnen te vangen en dus in de zomer minder last van wespen te hebben.

Het aanbrengen van vogelnetten zou de komende week gebeuren, dus die hebben we niet gezien, maar de bedoeling is dat er met twee netten van 4 mtr. breed telkens drie rijen worden afgeschermd. ( 2 meter zijkant plus 2 m. naar de volgende rij, en vanaf de 3e rij idem terug naar de middenrij) De loofwand blijft dus beneden de bovenste draad waar de netten overheen komen.

Nadat er nog wat flessen van de diverse wijnen werden verkocht was het tijd om naar het volgende adres te gaan. Als dank voor de ontvangst kreeg Henk een brabantsewijnbouwerspoloshirt overhandigd; iets waar iedere wijnbouwer natuurlijk trots op is!

Meer wetenswaardigheden over Hoeve Roozendael zijn te vinden op www.roozendael.nl .

Om zo weinig mogelijk tijd en geld te verliezen werden de meegebrachte lunchpaketten onderweg naar De Wilhelminagaard genuttigd. Daar aangekomen werden we welkom geheten door Maarten Hermens en zijn vrouw, die in de wijngaard tafels en stoelen klaar hadden staan, kompleet met koffie, thee, koek en diverse wijnen om te proeven.

De wijngaard gaf meteen een afspiegeling van een andere insteek en visie van de wijngaardenier. Maarten is met de wijngaard begonnen omdat hij om gezondheidsreden thuis kwam te zitten, maar er geen zin in had om achter de geraniums weg te kwijnen. Nou, dat lukt prima met zo’n wijngaard. Hoewel de bedoeling natuurlijk is om een lekkere wijn te maken, wat overigens goed lukte, zoals we geproefd hebben, is het als hobby begonnen en wordt er totaal biologisch gewerkt. Er wordt niet gespoten, bemest of water gegeven. De wijngaard zag er dan ook veel schraler uit dan we bij Henk gezien hadden. Over de hele wijngaard waren grote netten aangebracht, wat Maarten in z’n eentje doet; rij voor rij over de bovendraden en tijdelijk vastzetten en dan weer over de volgende draad. Zo heeft hij dat keurig strak voor elkaar gekregen.

De volgende klus zou trosdunning zijn want er hing zo hier en daar nog veel te veel aan de soms nog jonge stokken.

Natuurlijk werd er onderling levendig gediscussieerd over biologisch telen, en hoever je dat moet doorvoeren om toch goed resultaat te verkrijgen.

Omdat Maarten meer dan 1000 m2 wijngaard heeft en ook plaatselijk wijn verkoopt is hij genoodzaakt om als commerciële wijngaard aangemerkt te worden.

Voor meer info: www.wilhelminagaard.nl

Na een bedankje voor de warme ontvangst en de overhandiging van een shirt voor Maarten gingen we achter René van Hout aan naar zijn Domein De Edelhof in Zeeland NB.

Bij René in de wijngaard was het weer een heel andere ervaring; René laat niets aan het toeval over met als resultaat een keurig bijgehouden wijngaard met een loofwand volgens het boekje en een gezond gewas. René werkt niet volledig biologisch. Als het nodig is wordt er wel wat gespoten.

De wijngaard ligt op zandgrond, en René heeft geen onderbegroeiing. De wijngaard wordt niet commercieel geëxploiteerd en om de hobby betaalbaar te houden worden er op het perceel ook aardbeien en pompoenen geteeld, die wèl verkocht worden.

René werkt met zijbespanningsnetten; aan elke kant één die boven naar elkaar getrokken worden, maar onder iets boven de grond los hangen. Er komen nagenoeg geen vogels onder de netten door gekropen. Voordeel is makkelijk aanbrengen en bij de oogst worden de netten gewoon omhoog getrokken.

Tegen wespen worden als het nodig blijkt te zijn transparante plastic zakjes met helder water tussen de druiven gehangen. Schijnt te werken. De clou hiervan zou zijn dat de wespen zich in het water weerspiegeld zien, maar dan veel groter, en gaan op de vlucht voor die enorme wesp! Het principe van de heksenbollen dus. Voor diegenen die ze niet kent: glazen spiegelbollen op een stok in de tuin verjagen de heksen vanwege het vertekende spiegelbeeld.

Werkt ook: met heksenbollen géén heksen. (Bij mij zónder trouwens ook niet)

Na het bezoek aan de wijngaard gingen we naar de kelder van René. Zelf geheel ingericht in de garage bij huis, en een heuse ondergrondse kelder onder de garage voor de opslag van de wijnen. Daar mochten we er een paar van proeven. Eerst een heerlijke witte van Gewürztraminer en Johanniter, dan een prima Rondo. Geen wonder dat iedereen wilde weten of de andere wijnen ook zo goed waren en René kon er niet omheen om weer de kelder in te duiken.

Volgens mij zijn zo ongeveer alle wijnen goed gekeurd en goedgekeurd! De clou is simpel volgens René; mocht er onverhoopt iets tussen zitten wat niet aan de verwachting voldoet belandt die in de gootsteen!

Ook René werd verrast (?) met een mooi shirt van de Brabantse wijnbouwers als dank voor het gastvrije onthaal, waar zijn vrouw ook duidelijk aan meegewerkt had.

Op www.edelhof.nl kunt u meer zien en lezen over het gezin Van Hout en de wijngaard.

Al met al kunnen we terugkijken op een leerzame dag waarin we veel gezien en gehoord hebben en met een lekker zonnetje erbij was het volop genieten deze dag.

De foto’s van deze dag zijn te bekijken op de website onder het menu "Overige"

Verslag: Piet van Breugel

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00